Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – priznanja za 205 darivatelja krvi!

 

Svečano obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Zagrebačke županije održano je u utorak, 25. listopada 2022. godine u restoranu Dioniz, Josipa Zorića 31 u Dugom Selu.

U povodu svečanog obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi dodijeljena su priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi za višestruka davanja (brončana, srebrna i zlatna priznanja), za izvanredan uspjeh, obiteljska i završna priznanja.

Brončani znak priznanja i zahvala dodijeljena je za 80 darivatelja (ostvaruju osobe ženskog spola za 35 puta darovanu krv i osobe muškog spola za 50 puta darovanu krv).

Srebrni znak priznanja i zahvala dodijeljena je za 38 darivatelja (ostvaruju osobe ženskog spola za 55 puta darovanu krv  i osobe muškog spola za 75 puta darovanu krv).

Zlatni znak priznanja i zahvalu dobilo je 20 darivatelja (ostvaruju osobe ženskog spola za 75 puta darovanu krv i osobe muškog spola za 100 puta darovanu krv).

Ove godine ukupno je 205 darivatelja ostvarilo priznanja, od toga 34 osobe ženskog spola i 171 osoba muškog spola.

Plaketa i zahvalnica za izvanredan uspjeh dodijeljena je trima darivateljima – dva darivatelja darivali su krv 125 puta, a jedan 175 puta.

Obiteljske zahvalnice dodijeljene su za 28 darivatelja (dodjeljuju se obitelji u kojoj najmanje dva ili više članova kontinuirano i redovno tijekom pet godina dobrovoljno daruju krv).

Završne zahvalnice uručene su za 36 darivatelja (dodjeljuje se za darivatelje koji iz zdravstvenih ili godina starosti ne mogu više darivati krv).

I ove godine svečano obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi održalo se pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. U ime Zagrebačke županije na svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Damir Tomljenović. „Obitelj dobrovoljnih darivatelja krvi u Zagrebačkoj županiji sve je veća, a mi ovom prilikom svima zahvaljujemo na plemenitom činu kojim spašavaju živote“, rekao je Tomljenović.

„Iz godine u godine u godinu premašujemo očekivanja u broju prikupljenih doza. Samo u prošloj godini prikupili smo 2200 doza više od planiranih 11 tisuća“, rekao je Ivica Cvetković, predsjednik DCK Zagrebačke županije.

Svečanosti dodjele prisustvovao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt. Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa istaknuo je kako je u Hrvatskoj 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi. „Želimo da taj broj i dalje raste, stoga radimo na promotivnim aktivnostima kako bi se dobrovoljnim darivateljima priključio što veći broj mladih osoba i žena s obzirom da je za sada njihov udio oko 20 posto“, rekao je Markt.

Svečanosti dodjele prisustvovali su i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, pročelnica županijskog UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak, dr. Tatjana Mušlin iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, Marina Pinjagić-Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa, dr. Štefica Kamenarić-Filipović, predsjednica Nadzornog odbora i počasna članica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije.

U ime odlikovanih darivatelja zahvalio se Darko Ožetski iz Ivanić-Grada koji je darovao 175 puta krv.

Pjesmom su dodjelu priznanja uveličali kulturno umjetničko društvo Preporod, vokalna skupina Koledarice iz Dugog Sela, voditelj Ambrozije  Puškarić, prof.  i Antonela Papak, učenica 4 razred srednje Glazbene škole Dugo Selo uz pratnju prof. solfeđa i zborskog pjevanja, Viktora Brezaka, klavijature

Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70).  Muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi može spasiti i tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv!

Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama, izrađuje se godišnji Plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema iskazanim potrebama zdravstva Republike Hrvatske, vodeći brigu da priliv krvi tijekom godine dnevno i mjesečno bude kontinuiran i ravnomjeran.

Planirani broj doza krvi za Društva Crvenog križa Zagrebačke županije u 2022. iznosi 11.000 doza.

Do 30.09. 2022. provedene su 142 akcije darivanja krvi, prikupljeno je  9 134 doza krvi , što je izvrstan rezultat te se nadamo i vjerujemo da ćemo do kraja godine kao i prethodnih godina prikupiti i više od planiranog.

Akacijama su pristupila i 284 nova darivatelja krvi.

Broj aktivnih darivatelja u posljednjih pet godina je 10.848 osoba.

U 2021. godini prikupljeno je 2 214 doza više od planiranog, ostvareni broj doza krvi na 100 stanovnika za 2021. godinu iznosi 4,19 davanja.

Scroll to Top
Skip to content