Obilježene tri velike obljetnice Hrvatskog Crvenog križa

U Zadru su obilježene tri velike obljetnice Hrvatskog Crvenog križa – 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Svečanom sjednicom u Kneževoj palači u Zadru, zahvaljujući nadahnutim riječima govornika, podsjetili smo se na bogatu baštinu Hrvatskog Crvenog križa, ali i na značaj i ulogu koju ima u društvu – kako u prošlosti, tako i danas.

Prisutnima su se na svečanoj sjednici obratili: Šime Lisica, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar i Društva Crvenog križa Zadarske županije; Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa; Ante Babić, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra; Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa; Božidar Longin, župan Zadarske županije; Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik; Davor Božinović, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova; Dragan Lozančić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za Nacionalnu sigurnost.
Uz mnogobrojne uzvanike iz hrvatskog javnog života, članove tijela Hrvatskog Crvenog križa, volontere i zaposlenike društava Hrvatskog Crvenog križa svečanoj sjednici prisustvovao je i grof Goran Borelli Vranski, pranećak grofice Amelije Lantana, rođene Borelli – osnivačice Crvenog križa u Zadru.

Na svečanoj sjednici prisustvovali su i ravnatelji gradskih društava Crvenog križa Jastrebarsko, Zaprešić i Društva Crvenog križa Zagrebačke županije.

U sklopu obilježavanja u Kneževoj palači u Zadru otvorena je izložba pod nazivom “Baština humanosti u Zadru: 145 godina Hrvatskog Crvenog križa”. Izložba je priređena u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2023. čija je ovogodišnja tema živa baština.

Održana je i pokazna vježba spašavanja iz mora. Pripadnici specijalističkog interventnog tima za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima Hrvatskog Crvenog križa demonstrirali su spašavanje i transport osoba iz vode uz pomoć čamaca i specijaliziranog plovila “Rescue Runner” za traganje i spašavanje na vodi.

Dana 22. listopada 1878. godine, prije 145 godina osnovan je Crveni križ na tlu današnje Republike Hrvatske kada je zadarska “Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima” prva dobila suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje, koje je provodila u skladu sa zaključcima međunarodne konferencije održane u Ženevi 1863. godine, a na kojoj je i osnovana međunarodna organizacija Crvenog križa.

Otkrivena je spomen ploča grofici Lantana, rođenoj Borelli  koja je 1878. godine bila osnivačica zadarske udruge Crvenog križa . Spomen ploču otkrili su predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić i zamjenica izvršnog predsjednika Marina Pinjagić Telak koja je tom prigodom naglasila: „Svojim djelima grofica Borelli oblikovala je povijest ovih prostora, a u našem javnom prostoru ta se sjajna žena uopće ne spominje iako je svojim radom postigla svjetski civilizacijski doseg velike društvene vrijednosti i o njemu bi trebalo učiti u osnovnoj školi“.

Isticanjem spomen ploče na pročelju zgrade u kojoj je živjela grofica Lantana, rođena Borelli Hrvatski Crveni križ želi istaknuti doprinos jedne iznimne žene humanitarnom djelovanju i na ovaj simboličan način odati počast svemu što je učinila za Hrvatski Crveni križ.

Scroll to Top
Skip to content