Obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj

Svečano obilježavanje 25.10. Dana dobrovoljnih darivatelja u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Zagrebačke županije održano je u utorak, 24. listopada 2023. godine u Vršilnici, Novi dvori Jelačićevi, u Zaprešiću.

U povodu svečanog obilježavanja 25.10. Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj dodijeljena su priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi za višestruka davanja, brončana, srebrna i zlatna priznanja, priznanja za izvanredan uspjeh, obiteljska i završna priznanja.

Ove godine ukupno je 217 darivatelja ostvarilo priznanja, od toga 41 osobe ženskog spola i 176 osoba muškog spola.

Plaketu i zahvalnicu za izvanredan uspjeh dobilo je 5 darivatelja. Tri darivatelja darivali su krv 125 puta, jedan darivatelj darovao je krv 150 puta i jedna darivateljica 95 puta.

Zlatni znak priznanja i zahvalu dobilo je 19 darivatelja (ostvaruju osobe ženskog spola za 75 puta darovanu krv i osobe muškog spola za 100 puta darovanu krv).

Srebrni znak priznanja i zahvalu dobilo je 38 darivatelja (ostvaruju osobe ženskog spola za 55 puta darovanu krv  i osobe muškog spola za 75 puta darovanu krv).

Brončani znak priznanja i zahvalu dobilo je 81 darivatelja ( ostvaruju osobe ženskog spola za 35 puta darovanu krv i osobe muškog spola za 50 puta darovanu krv).

 

Obiteljske zahvalnice dobit će 59 darivatelja (dodjeljuje se obitelji u kojoj najmanje dva ili više članova kontinuirano i redovno kroz pet godina dobrovoljno daruju krv).

 

Završne zahvalnice dobilo je 15 darivatelja (dodjeljuje se za darivatelje koji iz zdravstvenih ili godina starosti ne mogu više darivati krv).

I ove godine svečano obilježavanje 25.10. Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj održano je pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. U ime Zagrebačke županije na svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec. Svečanosti dodjele prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika grada Zaprešića, g. Alan Labus, izaslanica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa, gospođa Božica Bortek, počasna članica i predsjednica Nadzornog odbora Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, gospođa Štefica Kamenarić-Filipović. U ime Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, dobrovoljnim darivateljima krvi  i uzvanicima obratio se predsjednik dr. Ivica Cvetković.

Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70).  Muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi može spasiti i tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv!

Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama, izrađuje se godišnji Plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema iskazanim potrebama zdravstva Republike Hrvatske, vodeći brigu da priliv krvi tijekom godine dnevno i mjesečno bude kontinuiran i ravnomjeran.

Planirani broj doza krvi za Društva Crvenog križa Zagrebačke županije u 2023. iznosio je 11.000 doza. Do 30.09. 2023. provedene su 136 akcije darivanja krvi, prikupljeno je  9236 doza krvi. Akacijama su pristupila i 351 nova darivatelja krvi.

Ove godine Hrvatski Crveni križ obilježava 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva.

Hrvatski Crveni križ kroz svoja županijska, gradska i općinska društva, vođen humanitarnim idealima ujedinjuje cijelu Republiku Hrvatsku. Priča o Hrvatskom Crvenom križu priča je o ljudskosti, plemenitosti, volontiranju-vrijednostima koje članovi, volonteri, zaposlenici Crvenog križa a posebno dobrovoljni darivatelji krvi u svojoj skromnosti i ljubavi prema čovjeku odabiru i svakodnevno žive. I baš zato izražavamo veliku zahvalnost i poštovanje svim crvenokrižašima a posebno dobrovoljnim darivateljima krvi.

Svim darivateljima krvi zahvaljujemo na svakoj darovanoj dozi krvi i spašenom životu  te  čestitamo 25.10. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj!

 

Scroll to Top
Skip to content